Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην πλαϊνή μπάρα Μετάβαση στο υποσέλιδο

Αποκλεισμός κλάδων του Τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο

Το Τρίδυμο είναι το μεγαλύτερο από τα 12 ζεύγη κρανιακών νεύρων  (5η εγκεφαλική συζυγία) και είναι το κύριο νεύρο που δίνει αισθητική νεύρωση στο πρόσωπο, ενώ το κινητικό τμήμα του ( προέρχεται μόνο από τον τρίτο κλάδο του τρίδυμου), νευρώνει τους μύες της μάσησης (  μασητήρα , κροταφιτη , έσω και έξω πτερυγοειδη) Ξεκινάει από το στέλεχος του εγκεφάλου,  στη συνέχεια σχηματίζεται το γάγγλιο του νεύρου μέσα στο κρανίο, και από αυτό  ξεκινούν οι τρεις κύριοι κλάδοι του:

1ος κλάδος, Οφθαλμικό νεύρο (V1)

2ος κλάδος, Άνω Γναθιαίο  (V2)

3ος κλάδος, Κάτω Γναθιαίο (V3)

Η Νευραλγια Τρίδυμου είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση που έχει προτίμηση στο γυναίκειο φύλο.  Πρόκειται για δυσλειτουργία του  νεύρου, που μπορεί να οφείλεται σε:

  • πίεση του από κάποιο γειτονικό αγγείο  ή   όγκο
  • νευρολογικά νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας 
  • οδοντιατρικές εργασίες (εξαγωγή εμφύτευμα)
  • Λοίμωξη ( μεθερπητικη νευραλγια)
  • τίποτα από τα παραπάνω , οπότε μιλάμε για Ιδιοπαθή Νευραλγία Τριδύμου , χωρίς δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο αίτιο , που είναι αρκετά συχνή κατάσταση.   

 Έχει πολύ έντονο πόνο στα κατώτερα 2/3 του προσώπου , (συνήθως  αφορά στον 2ο  και 3ο  κλάδο του τριδύμου) , μονόπλευρα ,  και  οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να τους διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει μικρή διάρκεια και απότομή εμφάνιση, και πυροδοτείται από μικρές καθημερινές  δραστηριότητες όπως,  μάσημα τροφής πλύσιμο δοντιών, πλύσιμο με νερό στο πρόσωπο ακόμα και με απλό άγγιγμα ή το φύσημα του αέρα. Εναλλάσσεται  με μεσοδιαστήματα ελεύθερα πόνου και οι ασθενείς δεν έχουν καθόλου καλή ποιότητα ζωής.

Οι τρείς κλάδοι του τριδύμου, φτάνουν στο πρόσωπο μέσα από εντομές (αυλάκια) και τρήματα (μικρές τρύπες) του κρανίου, τα οποία εμείς μπορούμε να ψηλαφίσουμε με τα δάκτυλα μας ενώ παράλληλα αποτελούν και θέσεις εκδήλωσης πόνου όταν εμείς τα πιέσουμε, σε περίπτωσής νευραλγίας. Οι θέσεις αυτές είναι :

Υπερκόγχια εντομή (1ος κλάδος του τριδύμου- υπερκόγχιο νεύρο )

Υποκόγχιο τρήμα (2ος κλάδος τριδύμου –υποκόγχιο νεύρο)

Γενειακό τρήμα (3ος κλάδος τριδύμου –γενειακό νεύρο)

Στο Ιατρείο εφαρμόζουμε θεραπευτικές εγχυσεις με μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού ( ξυλοκαΐνης η Προκαΐνη) στα σημεία αυτά. Πρόκειται για ασφαλή τεχνική. Απαραιτητη προϋποθέσει ο ασθενης να έχει κάνει πρώτα μαγνητική τομογραφία για να έχουμε αποκλείσει τα σοβαρά αιτία νευραλγιας ( όγκοι, νευρολογικά νοσήματα).

Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και αφού έχουμε εντοπίσει τα σημεία εκδήλωσης του πόνου (ποιους κλάδους του νεύρου αφορά ,V1 V2V3) , τότε ψηλαφούμε τα αντίστοιχα σημεία , γίνεται αντισηψία της περιοχής και εφαρμογή της θεραπείας με αργή χορήγηση μικρής ποσότητας φαρμάκου .

Για τον δεύτερο και τρίτο κλάδο του τριδύμου η διήθηση μπορεί να γίνει και μέσα από το στόμα.  Πονάει λιγότερο από την τοπική ένεση του οδοντίατρου. Αμέσως μετά εφαρμόζεται πίεση στο σημείο έγχυσης με γάζα προς αποφυγή τυχόν αιματώματος αλλά και καλύτερης διασποράς και απορρόφησης του φαρμάκου. Δεν διαρκεί πολύ και οι συνεδρίες που θα χρειαστούν για μόνιμα αποτελέσματα, θα εξαρτηθούν από την πορεία του ασθενή.

Αν η βλάβη οφείλεται σε πίεση κάποιου γειτονικού αγγείου ή σε πίεση από κάποιο όγκο τότε η θεραπεία  που χρειάζεται είναι νευροχειρουργική επέμβαση.     

Αφήστε ένα σχόλιο

elGreek