Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην πλαϊνή μπάρα Μετάβαση στο υποσέλιδο

Συνταγογράφηση φαρμάκων

Ο πόνος είναι  πολύ συχνό  σύμπτωμα και είναι ένας από τους πιό συχνούς λόγους που οδηγούν τον ασθενή να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.. Για κάποιους ανθρώπους αποτελεί πρόβλημα μερικών ημερών, ενώ για κάποιους άλλους επίμονη μακροχρονια κατάσταση με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να επηρεάσει την φυσική δραστηριότητα, την ικανότητα για εργασία την ψυχική υγεία του ίδιου του ασθενή με αποτέλεσμα να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικογένεια του αλλά και την κοινωνία ως σύνολο.

Η διαχείριση του είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή που φτάνει στο ιατρείο πόνου, αναζητώντας ανακούφιση και συχνά λύση σε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο πόνου και άγχους ή ακόμη και κατάθλιψης.

Στην Creta Pain Clinic προτείνουμε μια ολοκληρωμένη διαχείριση πόνου, η οποία περιλαμβάνει και συνταγογράφηση (και άυλη συνταγογράφηση) εξειδικευμένων φαρμάκων με σκοπό να αντιμετωπίσετε συνολικά το πρόβλημα και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.

Did You Know: «Ένας στους πέντε ενήλικες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνιο πόνο»

Τι είναι ο πόνος;

Ο πόνος αποτελεί κοινή εμπειρία μεταξύ των ανθρώπων, ωστόσο η απόδοση του πάντα περιέχει την υποκειμενικότητα. Ο επιστημονικός ορισμός του πόνου είναι ότι πρόκειται για «μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών».

Ο πόνος είναι ένα σήμα από το νευρικό μας σύστημα προς τον εγκέφαλο ότι «κάτι δεν πάει καλά» Τα αναλγητικά φάρμακα  σταματούν αυτά τα μηνύματα πριν φτάσουν στον εγκέφαλο.

Οξύς & Χρόνιος Πόνος

Ο πόνος γενικά μπορεί να είναι ήπιος και ενοχλητικός ή βασανιστικός. Μπορεί επίσης να είναι οξύς, όπως ο πόνος που συνοδεύει πχ μια φλεγμονή , έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, ο οποίος συνήθως βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Μπορεί επίσης να είναι χρόνιος όταν, δηλαδή διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες, παρά τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία ή είναι αποτέλεσμα κάποιας μόνιμης βλάβης των ιστών. Περιλαμβάνει πόνο στην σπονδυλική στήλη, μετατραυματικό πόνο όπως μετά από ακρωτηριασμό  ή χειρουργική επέμβαση , πόνο που σχετίζεται με βλάβες του κεντρικού ή περιφερικού συστήματος  μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , διαβητική νευροπάθεια, ή  μετά από έρπητα ζωστήρα, πόνο που συνοδευει μια χρόνια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα, κεφαλαλγίες, ενδομητρίωση, χρόνια παγκρεατίτιδα αλλά και καρκινικός πόνος που μπορεί να σχετίζεται με την ίδια την πάθηση ή με την θεραπεία. Ο χρόνιος πόνος   μπορεί να είναι  συνεχής ή να σταματά και να επανέρχεται.

Αιτίες

Κάποιες φορές οι αιτίες του πόνου είναι προφανείς, όπως για παράδειγμα ένας τραυματισμός και μια μυϊκή θλάση, από τον οποίο αναρρώνει κανείς ή μια χρόνια κατάσταση όπως ο καρκίνος ή αρθρίτιδα. Συχνα η αιτία που προκαλεί τον χρόνιο πόνο δεν είναι προφανής, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες και στη θεραπεια

Σημεία εκδήλωσης

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος χρόνιο πόνο. 

Συνήθη σημεία που εκδηλώνεται είναι τα εξής:

 • Πόνος στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα και τραυματισμοί μυών και αρθρώσεων)
 • Πόνος στην πλάτη
 • Πόνος στον αυχένα
 • Πόνος λόγω κακοήθους όγκου
 • Πονοκέφαλος (ημικρανίες)
 • Μυϊκός πόνος
 • Μυοσκελετικοί πόνοι στην πλάτη
 • Νευρογενής πόνος
 • Διαταραχές χρόνιου πόνου όπως ινομυαλγια,  πόνος στη μέση, χρόνια τενοντίτιδα.

Πόνος στη Μέση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εκδήλωση πόνου στη μέση. Η παχυσαρκία, η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα (αλλά και η υπερβολική) καθώς  και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιΘανότητες να αναπτύξετε πόνο στη μέση:

Ποιους αφορά

Οποιοσδήποτε νιώθει πόνο μπορεί να επωφεληθεί από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης πόνου και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα περιλαμβάνει.

Διάγνωση

Η διάγνωση του χρόνιου πόνου ξεκινά με ένα πλήρες, αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, που συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το είδος και την ένταση του πόνου, που και πόσο συχνά εμφανίζεται και πόσο επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς.

Ακολουθεί η φυσική εξέταση, ενώ μπορεί να ζητηθούν επιπλέον αιματολογικές και απεικονιστικές (ακτινογραφία, μαγνητική), δοκιμές αντανακλαστικών και ισορροπίας, αγωγιμότητας νεύρων κ.λπ προκειμένου να εντοπιστεί το αίτιο του χρόνιου πόνου.

Φαρμακευτική θεραπεία

Η φαρμακευτική διαχείριση του πόνου αποτελεί σημαντικό μέρος ενός προγράμματος συνολικής ιατρικής διαχείρισης που μπορεί να ετοιμάσει για εσάς η Creta Pain Clinic και απαιτεί εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Στην Creta Pain Clinic βασική μας προτεραιότητα είναι η προσεκτική αξιολόγηση του ασθενούς. Συνεκτιμώνται πάντα  τα αντικειμενικά συμπτώματα περιορισμοί της φυσικής δραστηριότητας ,η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς συμπεριλαμβανομένης και της  την ψυχικής, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει  όπως και  επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές επιπτώσεις του πόνου για τον ασθενή.   Η επιλογή του σχεδίου θεραπείας και η  συνταγογράφηση των φαρμάκων πραγματοποιείται πάντα με απόλυτες ενδείξεις και σύμφωνα με όσα αναφέρει και προβλέπει η διεθνής βιβλιογραφία.

Δίνεται πάντα μεγάλη σημασία στην αποφυγή αλληλεπιδράσεων  με  φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνει ήδη για άλλους λόγους αλλά και στην επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ οφέλους και πιθανών  παρενεργειών. 

Μεταξύ των φαρμάκων που μπορεί να περιλαμβάνει το πλάνο ιατρικής διαχείρισης περιλαμβάνονται:

 • αναλγητικά
 • αντισπασμωδικά
 • αντικαταθλιπτικά
 • μυοχαλαρωτικά
 • κορτικοστεροειδή
 • οπιοειδή

Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στοχεύει κατ΄αρχήν στον εντοπισμό του αιτίου που τον προκαλεί και στην αντιμετώπισή του. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός φαρμάκων, θεραπειών και αλλαγών στον τρόπο ζωής με σκοπό τη διαχείρισή του.

Σκοπός της  επιστημονικής ομάδας της Creta Pain Clinic είναι για να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες σας και να σας  προτεινει τη δική σας στρατηγική αντιμετώπισης του πονου.

Μπορεί να προληφθεί ο χρόνιος πόνος;

Μπορεί να γίνει πρόληψη του χρόνιου πόνου σε κάποιες περιπτώσεις αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά   οι καταστάσεις που τον προκαλούν.

Ποιος είναι ο ρόλος του άγχους στον χρόνιο πόνο;

Το άγχος συνδέεται με τον χρόνιο πόνο. Για τον λόγο αυτό μέρος της διαχείρισης του χρόνιου πόνου αποτελεί και η διαχείριση του άγχους

Έχω χρόνιο πόνο στη μέση. Να επιλέξω φάρμακα για τη μέση ή μήπως θα ήταν καλύτερα να χειρουργηθώ;

Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται σίγουρα από το αίτιο προκαλεί. Δεν υπάρχει πάντα χειρουργική αντιμετώπιση ή έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι.  Υπάρχουν μη χειρουργικές διαθέσιμες προτεινόμενες θεραπείες   που λειτουργούν αποτελεσματικά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Αφήστε ένα σχόλιο

elGreek