Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην πλαϊνή μπάρα Μετάβαση στο υποσέλιδο

Βελονισμός

Με ρίζες στην πανάρχαιη κινεζική ιατρική, ο βελονισμός αποτελεί σήμερα την πρακτική παραδοσιακής ιατρικής με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής σχετικά ανώδυνη διαδικασία η οποία είναι αποτελεσματική ως κύρια ή ως συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση σε μια σειρά ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων.

Τι είναι ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός που πραγματοποιείται στα ιατρεία πόνου και στην Creta Pain Clinic ακολουθεί την ιατρική διάγνωση. Συνοπτικά η πρακτική της θεραπείας βασίζεται στην τοποθέτηση ειδικών, ιδιαίτερα λεπτών και εύκαμπτων βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, στα σημεία βελονισμού.Αν και ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι σήμερα απόλυτα σαφής, επιστημονικές έρευνες δείχνουν την αποτελεσματικότητά του σε πολλές ιατρικές καταστάσεις. Τα σημεία βελονισμού φαίνεται ότι διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του απελευθερώνει χημικές ουσίες, στον νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Με τις βιοχημικές αυτές αλλαγές πιστεύεται ότι ενεργοποιούνται οι οι φυσικοί μηχανισμοί που διαθέτει το σώμα να θεραπέυεται καινα  καταπολεμάει τον πόνο

Ποιους αφορά ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός μπορεί να είναι διάσημος στις χώρες της δύσης εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, ωστόσο, όπως κάθε θεραπεία, δεν απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως.

Ο Δρ. Κυριαζής θα σας ενημερώσει αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια θεραπεία βελονισμού. Για παράδειγμα ο βελονισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος αν:

 1. Λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή
 2. Έχετε βηματοδότη
 3. Αντιμετωπίζετε χρόνιες δερματικές παθήσεις
 4. Έχετε εμφυτεύματα στο στήθος

Ο γιατρός θα πρέπει επίσης να είναι ενημερωμένος για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς επίσης και αν είστε έγκυος

Πού χρησιμοποιείται ο Βελονισμός;

Η λίστα των ασθενειών και των ιατρικών καταστάσεων όπου οι εξειδικευμένοι επιστήμονες εφαρμόζουν τον βελονισμό, είναι μεγάλη. Πολύ συχνά ωστόσο εφαρμόζεται για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου, χωρίς το καθώς και:

 1. Ο πόνος στην πλάτη
 2. Ο πόνος στη μέση
 3. Ο πόνος στον αυχένα-(αυχενικό σύνδρομο)
 4. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 5. Ο μετεγχειρητικός πόνος
 6. Οι μυϊκοί πόνοι
 7. Η αρθρίτιδα
 8. Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες
 9. Οι κράμπες περιόδου

Εκτός από τα μυοσκελετικά προβλήματα στα οποία ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως:

 1. Η ζάλη και η ναυτία
 2. Η υπογονιμότητα
 3. Το άσθμα (βελτίωση ποιότητας ζωής)
 4. Ο εθισμός

Doctors Tip: «Σημαντικά είναι τα οφέλη του βελονισμού και στη διαχείριση του άγχους»

Διαδικασία Βελονισμού

Στην Creta Pain Clinic πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του βελονισμού λαμβάνουμε αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και πραγματοποιούμε φυσική εξέταση προκειμένου να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι πολύ λεπτές, αποστειρωμένες, μιας χρήσεως μεταλλικές βελόνες εισάγονται στα επιλεγμένα σημεία του σώματος, τα οποία, να σημειώσουμε, μπορεί να βρίσκονται αρκετά πιο μακριά από το σημείο που εκδηλώνεται ο πόνος. Ο γιατρός μπορεί να στροβιλίσει ή να μετακινήσει τη βελόνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι βελόνες μένουν στη θέση τους από 5 έως 20 λεπτά, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είστε ακίνητοι και χαλαροί.

Μια συνεδρία βελονισμού μπορεί να διαρκέσει έως και 45 λεπτά, ενώ κάποια ραντεβού διαρκούν λιγότερο. Κατά τη διάρκειά της χρησιμοποιούνται από 5ώς 20 βελόνες.

Did you Know: «Η αίσθηση του βελονισμού είναι λιγότερο έντονη από εκείνη της αιμοληψίας ή το εμβολίου»

Συχνότητα Θεραπείας

Ο Δρ. Κυριαζής θα σας ενημερώσει για τη συχνότητα των συνεδριών που ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητά της την ένταση των συμπτωμάτων αλλά και το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας. Μια συνήθης συχνότητα είναι περίπου 1 έως 2 φορές την εβδομάδα και για χρονικό διάστημα 6 έως 8 εβδομάδες.

Συνδυασμός Θεραπειών

Σημειώστε ότι κάνοντας βελονισμό δεν σημαίνει ότι παραμελείτε άλλες ιατρικές θεραπείες. Συνήθως ο βελονισμός συνδυάζεται με διάφορες συμβατικές θεραπείες.

Πως λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός, πιστεύεται, ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, απελευθερώνοντας ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν τις φυσικές θεραπευτικές ικανότητες του σώματος.

Που βοηθάει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία αντιμετωπίζοντας μια σειρά επώδυνων καταστάσεων.

Θα πονέσω κατά τη διάρκεια του βελονισμού;

Γενικά ο βελονισμός δεν πονάει. Η ακατάλληλη τοποθέτηση των βελόνων όμως, μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Μπορεί να συμβάλλει ο βελονισμός στο αδυνάτισμα;

Σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται ότι ο βελονισμός συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους. Απαιτούνται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

elGreek