Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην πλαϊνή μπάρα Μετάβαση στο υποσέλιδο

Αποκλεισμός ινιακών νεύρων κεφαλής

Η  νευραλγία των Ινιακών νεύρων (Μείζονος και Ελάσσονος Ινιακού) αποτελεί πολύ συχνή  αιτία έντονων  πονοκεφάλων. Τα νεύρα αυτά σχηματίζονται από νευρικούς κλάδους της 2ης και 3ης νευρικής ρίζας του νωτιαίου μυελού στον αυχένα (Α2-Α3 νωτιαίες ρίζες).

Ο κλασσικός πονοκέφαλος από ινιακή νευραλγία εντοπίζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και συγκεκριμένα στο ινίο και το πάνω μέρος του αυχένα. Ωστόσο, επειδή τα νεύρα αυτά  συνδέονται και με το Τρίδυμο νεύρο, (οι πυρήνες των Α2-Α3 νωτιαίων ριζών συνδέονται με τον πυρήνα του Τριδύμου νεύρου στο στέλεχος του εγκεφάλου , σχηματίζοντας τον μικτό Τριδυμοαυχενικό πυρήνα), ο πονοκέφαλος από ινιακή νευραλγία μπορεί να εντοπίζεται και αλλού στο κεφάλι όπως στην οπισθοβολβική περιοχή των ματιών (οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πονούν στα μάτια ή πίσω από τα μάτια), ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή νεύρωσης του τριδύμου στο πρόσωπο. Επίσης λόγω της εγγύτητας τους με την ινιακή αρτηρία, (το μείζων ινιακό βρίσκεται ακριβώς δίπλα με αυτή), όταν υπάρχει πίεση ή παγίδευση του νεύρου, ο πόνος μπορεί να έχει και σφύζοντα (σαν σφυριά) χαρακτήρα, επειδή η αρτηρία κάνει σπασμό. Ακόμη μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Τα Ινιακά νεύρα , λόγω της θέσης και της πορείας τους, τραυματίζονται και παγιδεύονται εύκολα  από επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις (κάμψης – έκτασης του αυχένα), από κακή στάση στον ύπνο, από έκθεση στο κρύο, καθώς και από σπασμό του τραπεζοειδή μυός.

Η διήθηση των νεύρων με μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού (λιδοκαίνη ή προκαίνη) μαζί με μικρή ποσότητα κορτιζόνης (κατ επιλογή), αποτελεί μία εύκολη και ασφαλή τεχνική που γίνεται στο ιατρείο μας και προσφέρει ανακούφιση από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται ενώ μετά από λίγο επιστρέφει στη δουλειά του. Συνήθως απαιτούνται μερικές συνεδρίες για την μόνιμη εξαφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ δίνονται απαραίτητες οδηγίες για κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του, όπως αποφυγή κάποιων κινήσεων, αλλαγή στη στάση του ύπνου (αποφυγή πολλών μαξιλαριών) , μείωση του στρες και άσκηση.

Διήθηση ελάσσονος ινιακού νεύρου

Ο ασθενής είναι σε πρηνή θέση στο εξεταστικό κρεβάτι (μπρούμυτα) ή καθιστός με το κεφάλι του σε ελαφρά κάμψη. Γίνεται ψηλάφηση του κεφαλιού για να εντοπιστούν τα ινιακά νεύρα, με οδηγό πάντα την ινιακή αρτηρία η οποία ψηλαφάται εύκολα, προς αποφυγή τραυματισμού της. Κατόπιν γίνεται αντισηψία της περιοχής και ακολουθεί η διήθηση των νεύρων. Συνήθως οι ασθενείς αυτοί έχουν κι άλλα επώδυνα σημεία σε γειτονικές περιοχές (σημεία πυροδότησης σε γειτονικούς μύες), οπότε ίσως χρειαστεί να γίνουν επιπρόσθετες ενέσεις σ αυτά. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να αποκλειστούν και κάποιοι κλάδοι του Τριδύμου νεύρου, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς, λόγω της σύνδεσης που έχει με τα ινιακά νεύρα.

Αφήστε ένα σχόλιο

elGreek